El projecte de Cal Temerari consisteix en l’obertura d’un espai gastronòmic i un espai físic dedicat a projectes socials a l’antiga casa de pagès del centre històric del poble, amb la voluntat de ser un punt de trobada de diferents col·lectius i cooperatives de Sant Cugat. Per rehabilitar i adaptar aquest espai al nou ús que tindrà, estem treballant amb la cooperativa d’arquitectes Celobert i la cooperativa de manobres Diba.
DESCRIPCIÓ
Una de les premisses inicials del projecte de rehabilitació és respectar al màxim el passat pagès de Cal Temerari a través de la conservació i posada en valor dels elements arquitectònics tradicionals de la construcció catalana de finals del segle XIX i principis del XX. La casa està catalogada amb el màxim nivell de protecció (A), però aquesta protecció només contempla els sostres de volta catalana de la primera planta i l’escala.
Durant el transcurs de les obres, però, han sortit a la llum nous elements que estaven amagats degut a anteriors reformes de la vivenda. Seguint la idea que havíem marcat inicialment, des del col·lectiu promotor hem volgut anar més enllà del que marca la normativa recuperant aquests nous elements que s’havien perdut.
El problema amb que ens trobem és que aquestes intervencions no estaven previstes en el projecte i per això demanem les vostres aportacions per cobrir el cost addicional que suposen.
Els nous elements que hem descobert són:
EL CUP

En realitzar les regates al terra del que serà el futur espai gastronòmic, vam descobrir
el cup de vi de l’antiga casa de pagès, que fa uns 12 metres cúbics i que
inclou un xumet i un sostre de volta catalana.
El cup és un element tradicional de tota casa de pagès catalana que es dediqués a la producció de vi, que consisteix en una obertura quadrada sota el nivell del terra que es cobria amb taulons de fusta sobre els que s’abocava el raïm per ser trepitjat, de manera que el most queia dins el cup i hi fermentava, per ser bombejat finalment a les bótes a través del xumet.

Per posar en valor aquest element preveiem foradar el forjat on hi havia l’antiga obertura on es col·locaven els taulons de fusta, enretirar la runa que hem trobat a dins i netejar la humitat de les parets i la brutícia de la volta del sostre original del cup, que mantenim intacte. En l’obertura, perquè es pugui veure l’interior del cup,
hi col·locarem una portella de vidre transitable, així com un sistema d’il·luminació i un mirall inclinat al terra del cup per poder veure la volta catalana interior. D'aquesta manera, el cup de Cal Temerari s’afegiran al reduït grup de cups de Sant Cugat oberts al públic.
EL POU
A l’eixida hi ha el pou que subministrava l’aigua de l’antiga casa de pagès. En el projecte inicial pensàvem mantenir-lo col·locant una porta metàl·lica a sobre, però en retirar la runa i observant-lo a més deteniment, conjuntament amb l’aparició del cup i l’arc, vam adonar-nos que la recuperació del pou també donaria valor al projecte.

Per tant, preveiem netejar les parets del pou, de 15 metres de profunditat i, tal com farem amb el cup,
hi col·locarem un sistema d’il·luminació i un vidre transparent per on es podrà caminar per donar coherència i unitat a la recuperació del patrimoni de la casa en el seu conjunt.
L'ARC (Segon objectiu si superem els primers 2.000!)

Durant les feines d’enderroc dels falsos sostres del pis superior vam descobrir
un arc de maó vist que crea una obertura en la paret de càrrega. Hem decidit deixar-lo vist, cosa que ha suposat canvis en el projecte.

El fals sostre que pensàvem col·locar a la futura sala d’actes havia de ser pla, i per respectar l’arc preveiem fer-lo inclinat, cosa que implica una dificultat tècnica afegida i més material. A part d’això, cal sumar les feines de restauració i neteja dels maons de l’arc, juntament amb la col·locació d’un plafó amb elements aïllants acústics i tèrmics per garantir el bon desenvolupament de les activitats previstes al que serà la sala d’actes de Cal Temerari.
RECOMPENSES
- Visita guiada al Museu del Celler Cooperatiu Modernista: Visita guiada per un tercer diumenge de mes de 2015 a les 12h al Celler Cooperatiu de Sant Cugat que és un edifici modernista del 1921 projectat per l'arquitecte Cèsar Martinell i Brunet.
- Tassa de cafè amb motius del projecte de Cal Temerari: Tassa amb nansa disenyada pel disenyador de Cal Temerari i impresa amb vinil.
- Entrades al Museu de Cal Gerrer: La casa, datada de 1851 i ubicada a la plaça d'Octavià, era l'antiga fàbrica Arpí, i destaca per la seva façana amb elements de ceràmica. S'hi pot veure una col·lecció de peces ceràmiques de la família Arpí i en un segon espai l'exposició de fotografies, objectes i documentació de la família Cabanas i un museu dedicat a la documentació i el col·leccionisme sobre Marilyn Monroe.
- Ampolles de vi Maius i Maius assemblage: Eleborats pel Celler Santa Maria amb les seves vinyes del Barranc de la Bruixa aquests vins són de denominació d'origen del Priorat.
- Recorregut de 40 minuts per l’interior del port de Barcelona amb Las Golondrinas tradicionals de fusta: Recorregut a través del Port de Barcelona. Tota la vida d'un gran port en 40 minuts. Clubs esportius, port pesquer, molls i grans creuers turístics, i el port industrial.
- Recorregut de 90 minuts pel litoral de Barcelona amb Las Golondrinas: Recorregut d' 1h 30min pel port, el litoral i les platges de Barcelona. Els vaixells surten des del Portal de la Pau, al costat del moll de Drassanes, sota el monument a Colón.
- Litografia amb motiu temerari d’un artista santcugatenc: En motiu de l'obertura de Cal Temerari els artistes Paco Minuesa, Oriol Iglesias i Eva Navarro estan fent les seves obres que tindran una edició limitada per col·laborar amb el projecte.