Registra-t'hi   Registra't

Has perdut la contrasenya?

TotSuma

VESTITS BRUIXES ESCALDARIUM


Articles

Dimarts, 16 d'abril

L’ESCALDÀRIUM

L’ESCALDÀRIUM

Ens hem de remuntar al 1994, quan entitats juvenils i Ajuntament organitzaven jornades lúdiques a l'estiu, amb força èxit de participació. Així, durant uns anys, es va celebrar la Festa Romana: una activitat que durava tot un dia, al llarg del qual s'evocaven els orígens de la vila a través de jocs de rol, sopars a l'aire lliure, balls, i fins i tot un bany a les termes romanes.
Després d'uns quants anys, la Festa Romana es va deixar de celebrar i el Ball de Diables va voler contribuir a fer que Caldes continués tenint una Festa Major d'estiu. Així, aplegant idees d'aquí i d'allà, va sorgir el concepte: una festa que havia de barrejar correfoc, correaigua i música en directe i on s'havien d'aplegar els dos elements que, en un sentit mitològic, componen l'aigua termal, el foc i l'aigua.

L'acte té lloc a la plaça de la Font del Lleó de Caldes de Montbui el segon cap de setmana de juliol i consta de nou danses, sis de foc i tres d'aigua, alternades. En les de foc, la gent balla i salta sota les espurnes dels diables, que en cada dansa utilitzen diversos muntatges pirotècnics dissenyats específicament; en les d'aigua, els participants ballen sota el raig de grans mànegues. Tot plegat està amenitzat per música interpretada en directe. Abans i després de cada dansa d'aigua, els tabalers dels diables fan retronar els seus instruments per tota la plaça.

La celebració ofereix als participants una hora de ritmes trepidants, melodies ballables i un espectacle visual i d'eufòria col·lectiva realment impressionant.
​A la gran aventura iniciada pel Ball de Diables s'hi van afegir la resta d'entitats essencials: l'Associació La Forca i els Bombers Voluntaris de Caldes. Totes elles, amb l'Ajuntament de Caldes de Montbui, configuren actualment l'organització de l'Escaldàrium.

Personatges de l'Escaldàrium:
Cada dansa de la festa té tot un seguit de personatges i ginys que evolucionen per la plaça, i que actuen d'una determinada manera segons la melodia. Condueixen al públic a entrar sota l'aigua i el foc quan són danses participatives, o a fer d'espectadors quan no ho són.
                                                                                  
TABALERS                       BRUIXES                            ESBIRROS                            DIABLES
                                                                                  
LLUCIFER                        DIABLESSA                 PORTAESTENDARD                   HARPIES
                                                          
                     GODRA                                HIDRA                            PARAIGÜES O
                                                                                                       CEPTRE DE FOC


PAL·LI​

 
La música
La festa està acompanyada per una orquestra de músics locals que toquen la música composta expressament per la festa.

L'estil combina sons tradicionals mediterranis i celtes amb arranjaments simfònics i de rock elèctric. L'autor és el músic local Ramon Solé, cofundador del Ball de Diables. El projecte, de grans dimensions, va ser escrit entre el 1994 i el 1996 (tret d'"El Bram de la Quimera", escrita l'any 2000), i està influenciat conceptualment per muntatges de folk-fusió com l'espectacle irlandès «Riverdance», amb música de Bill Whelan i per plantejaments d'orquestra rock com els utilitzats per Mike Oldfield en el seu "Tubular Bells".



56
sumadors
2405 €
dels 3600 necessaris
4
dies per acabar
Assolit 66%

Aporta-hi 5 €

3 sumadors
INICIADA: agraïment a les xarxes socials + foto primícia de les bruixes amb els vestits nous.

Aporta-hi 10 €

4 sumadors
REMEIERA: agraïment + foto primícia de les bruixes amb els vestits nous + nom escrit als vendrells (pirotècnia utilitzada a la festa).

Aporta-hi 25 €

30 sumadors
FETILLERA: agraïment + foto primícia de les bruixes amb els vestits nous + tassa de bruixes + invitació especial a la inauguració de la botiga d’Escaldàrium.

Aporta-hi 50 €

5 sumadors
TREMENTINAIRE: agraïment + foto primícia de les bruixes amb els vestits nous + tassa de bruixes + pòster exclusiu de les bruixes amb el nou vestuari.

Aporta-hi 75 €

12 sumadors
SORTÍLEGA: agraïment + foto primícia de les bruixes amb els vestits nous + tassa de bruixes + pòster exclusiu de les bruixes amb el nou vestuari + totebag de bruixes.

Aporta-hi 150 €

1 sumadors
AQUELARRE: agraïment + foto primícia de les bruixes amb els vestits nous +tassa de bruixes + pòster exclusiu de les bruixes amb el nou vestuari + totebag de bruixes+ jornada bruixes per a 2 persones.

Aporta-hi 300 €

1 sumadors
(Queden 12 de 13 recompenses)
BRUIXA: agraïment + foto primícia de les bruixes amb els vestits nous +tassa de bruixes + pòster exclusiu de les bruixes amb el nou vestuari + totebag de bruixes + apadrina el vestit.

Aporta-hi 500 €

0 sumadors
(Queden 3 de 3 recompenses)
COMDEMNADA: agraïment + foto primícia de les bruixes amb els vestits nous + tassa de bruixes + pòster exclusiu de les bruixes amb el nou vestuari + totebag de bruixes + entrada al backstage d’1 a 4 persones.


Blog del projecte

LA HISTÒRIA DEL BALL DE DIABLES DE CALDES DE MONTBUI

El Ball de diables de Caldes de Montbui es va crear l'any 1992 per un grup de joves de la vila, tot i que no va ser fins un any més tard que la colla es va estrenar oficialment en el correfoc ...

Butlletí

Rep els nous projectes de totSuma al teu correu.

Un projecte de

Xadica

Amb la col·laboració de

Fundació Catalunya Cultura

Segueix-nos

  • Troba'ns al Facebook
    Troba'ns al Twitter
    Escriu-nos!